Natuurlijke rauwe voeding voor honden: Wat en waarom?
Wat is NRV?
NRV is de afkorting voor Natuurlijke Rauwe Voeding, Natuurlijke Rauwe Vleesvoeding of Natuurlijk Rauw Voeren. De naam verklapt al een groot deel van haar betekenis. Wanneer we onze hond voeren volgens de NRV principes, dan voeren we onze hond een natuurlijke, verse, rauwe en ongemalen vlees voeding.
NRV is gebaseerd op de theorie van de Australische dierenarts Tom Lonsdale en laat toe om je hond op een natuurlijke en gezonde manier te voeren. Je gaat zelf aan de slag met het samenstellen van een gezond uitgebalanceerd menu en op deze manier weet je ook met 100% zekerheid wat je hond eet.
De voeding van de hond bestaat uit volledige prooidieren of zo groot mogelijke stukken. Wanneer er geen volledige prooidieren gevoerd worden, dan wordt er gevoerd volgens natuurgetrouwe prooidierpercentages. Deze natuurgetrouwe prooidierpercentages zijn 15-20% Orgaan, 15-20% Bot en 60-70% spiervlees.
Maar ga je nu nog geen zorgen maken over deze percentages… lees rustig verder we komen hier later nog uitgebreid op terug.
Waarom NRV?
Honden zijn carnivoren (vleeseters) en dat zijn ze altijd al geweest. Zelfs na eeuwen van domesticatie is het spijsverteringsstelsel van onze huidige hond nog steeds identiek aan dat van zijn voorouders. Een carnivoor heeft een spijsverteringsstelsel dat gemaakt is voor het eten, verteren en verwerken van prooidieren of rauw vlees en bot. NRV is een voeding dat het natuurlijke dieet van de hond het meest benaderd en het beste past bij het spijsverteringsstelsel van de hond.
Een goed uitgebalanceerde natuurlijke rauwe voeding bevat de juiste samenstelling aan mineralen, vitaminen, enzymen en goede bacteriën die zo belangrijk zijn voor onze hond. De goede bacteriën en enzymen van NRV zorgen voor een goede, gezonde en sterke darmflora. De natuurlijke vitamines en mineralen uit NRV zijn goed opneembaar door onze hond en kunnen beter worden opgenomen door het lichaam dan die uit andere soorten voeding.
In tegenstelling tot andere voedingen zoals bijvoorbeeld brokken en blikvoeding, is NRV van dierlijke afkomst (=100% natuurlijk) en niet chemisch samengesteld. NRV bevat geen geurstoffen, kleurstoffen, smaakstoffen, bewaarmiddelen, bindmiddelen en vulmiddelen. Dit zijn allemaal stoffen die het lichaam niet moet verwerken en afbreken. In het bijzonder het spijsverteringsstelsel, lever en nieren worden ontlast en er is minder kans op ziekte. Het eten van NRV stimuleert ook de werking van de maag, waardoor de kans op maagtorsie aanzienlijk afneemt. De afwezigheid van de eerder genoemde stoffen maakt NRV een beter verteerbare voeding waarvan de verteerbaarheid ook veel groter is dan andere soorten voeding. Mooi meegenomen is de stevige en compacte ontlasting, die minder is in hoeveelheid en aanzienlijk minder ruikt. De structuur van de ontlasting zorgt er voor dat de hond minder kans heeft op problemen met anaalklieren omdat deze door de ontlasting op een natuurlijke manier geledigd worden.
Door de natuurlijke aanwezigheid van vocht in NRV en omdat het aanwezige vocht door eiwitbinding ook beter opneembaar is dan vocht uit drinkwater, gaat de hond minder drinken. In combinatie met de afwezigheid van chemische toevoegingen gaat de hond minder plassen en worden de nieren ontlast. Dit heeft tot gevolg dat de hond minder kans heeft op aandoeningen van de urinewegen zoals onder andere onder andere blaas- of niergruis, blaas- of nierstenen, blaasontstekingen en nierziekten.
De afwezigheid van chemische stoffen en toevoegingen en de aanwezigheid van mineralen, vitaminen, enzymen en goede bacteriën dragen bij aan een betere weerstand, een zuiver lichaam en een gezonde darmflora. NRV zorgt dus voor een natuurlijk gezonde hond en een gezond dier is aanzienlijk minder aantrekkelijker voor parasieten, bacteriën, virussen en andere ziektekiemen. Een goede weerstand is belangrijk voor het voorkomen van ziekte, maar ook in het geval van ziekte speelt een goede weerstand een belangrijke rol. Elk gezond dier kan op een bepaald moment een tijdelijk dipje hebben wat betreft zijn weerstand en dus ziek worden. Een goede weerstand tijdens ziekte zorgt voor een minder intensieve ziekte, een snellere genezing, bescherming voor eventueel andere indringers en een sneller herstel na ziekte. Hoewel voorkomen altijd beter is dan genezen, is het belang van een gezonde voeding tijdens ziekte dus ook niet te onderschatten!
Het eten van NRV zorgt ook voor een natuurlijke tand- en mondhygiëne. De hond heeft mooiere tanden, minder kans op tandbederf, minder kans op tandplaque en minder kans op een slecht ruikende adem.
Ook op het gebied van “gedragsproblemen” kan NRV een bijdrage leveren. Honden met te veel energie dan normaal is worden rustiger en honden met te weinig energie leven weer op.
Bij pups en jonge honden zorgt NRV voor een langzamere en gelijkmatige groei waardoor er minder kans is op skeletproblemen en groeipijnen.
Het is duidelijk dat NRV bijdraagt aan een gezonde en vitale hond. Naast alle inwendige organen en stelsels die positief beïnvloed worden door NRV, zit de hond goed in zijn vel en heeft hij een mooie en gezonde huid en vacht.
Het spijsverteringsstelsel van de hond
Het spijsverteringsstelsel is het stelsel van het lichaam dat zich bezighoud met de opname, vertering en verwerking van het voedsel. Het spijsverteringsstelsel van onze hond, een echte carnivoor, zit anders in elkaar dan dat van de herbivoor of de omnivoor. Dit is dan ook één van de redenen waarom carnivoren, herbivoren en omnivoren een andere voeding nodig hebben. Om dit te verstaan zetten we de belangrijke verschillen hieronder eens op een rijtje.
De mond en het gebit
Het spijsverteringsstelsel begint met de mond en dit is meteen de eerste plaats waar we het verschil kunnen merken tussen een carnivoor, herbivoor en omnivoor. Om dit eerste belangrijke verschil te verstaan bekijken we eens kort hoe de mond en het gebit van deze verschillende soorten in elkaar zitten.
Carnivoren (en dus ook onze hond) hebben kaken en een gebit dat gemaakt zijn om hun prooi te vangen (grijpen), te verscheuren en in stukken te hakken. Hun gebit bestaat uit hoektanden, kiezen en snijtanden die in verhouding met de andere tanden nogal klein zijn. De kiezen van carnivoren zijn knipkiezen en hebben geen maalvlakte. De bovenkaken van carnivoren zijn iets breder dan de onderkaken. De bouw van boven- en onderkaken laten toe dat zij tijdens het eten een knipbeweging kunnen maken. Tijdens de knipbeweging schuren de kiezen van de bovenkaak langs de kiezen van de onderkaak en wordt het voedsel werkelijk geknipt of gescheurd.
Herbivoren hebben kaken en een gebit dat gemaakt zijn om plantaardig voedsel te eten. Hun gebit bestaat meestal uit snijtanden (meestal 4) en een reeks kiezen. De kiezen van herbivoren zijn plooikiezen, ze hebben een maalvlakte en harde richels van glazuur. De bouw van de kaken van herbivoren laten toe dat zij een kauwbeweging kunnen maken. Door de kauwbewegingen wordt het plantaardig voedsel tussen de richels van de kiezen fijngemalen.
Omnivoren hebben kaken en een gebit dat gemaakt zijn om zowel plantaardig als dierlijk voedsel te eten. Hun gebit bestaat uit hoektanden, kiezen en snijtanden. De kiezen van omnivoren zijn knobbelkiezen waarmee ze zowel voedsel kunnen malen als afscheuren.
Het spijsverteringsstelsel en de spijsvertering
Carnivoren (en dus ook onze hond) hebben een spijsverteringsstelsel dat gericht is op het verteren van dierlijke cellen. Om de eiwitten en vetten uit dierlijke cellen te kunnen verteren produceert de maag van carnivoren een sterk zuur dat er voor zorgt dat het voedsel in de darmen beter kan worden opgenomen. Vlees (dierlijke cellen) verteert veel gemakkelijker en veel sneller dan plantaardige voedsel (plantencellen). Door de makkelijke en snelle vertering van vlees zijn de darmen van carnivoren veel korter dan die van herbivoren en omnivoren.
Herbivoren hebben een spijsverteringsstelsel dat gericht is op het verteren van plantaardige cellen. Ze hebben verschillende manieren ontwikkeld om het plantaardig voedsel (plataardige cellen) te verteren. Sommige dieren hebben een vergrote dikke darm ontwikkeld (vb. paard) en andere dieren herkauwen hun voedsel met behulp van een opsplitsing van de maag (vb. koe). Ze krijgen ook hulp van bacteriën in maag en darmen, die enzymen produceren dat helpen bij de afbraak van plantaardig materiaal. Omdat het verteren van plantaardig voedsel veel langer duurt dan het verteren van vlees (dierlijke cellen) hebben ze een opvallend lang verteringsstelsel. Dit is nodig omdat planten door hun vezels en stugge celwand moeilijk te verteren zijn.
Omnivoren hebben een spijsverteringsstelsel dat gericht is op het verteren van zowel plantaardige als dierlijke cellen. Hun dieet is vooral afhankelijk van wat er beschikbaar is. De lengte van hun spijsverteringsstelsel ligt tussen dat van een carnivoor en een herbivoor.
[divider style=”clear”]
Hebt u nog vragen over Natuurlijke Rauwe voeding? Aarzel dan niet deze naar ons door te sturen! Dit kan via mail op info@dierinbalans.be. Wij zullen de vragen over NRV op regelmatige basis beantwoorden op ons blog.