Natuurlijke rauwe voeding voor honden: Hoeveel moet mijn hond eten?
Hoeveel NRV moet mijn hond eten?
De hoeveelheid voeding dat een hond nodig heeft hangt af van verschillende factoren. De belangrijkste factoren waar rekening mee gehouden moet worden zijn leeftijd, gewicht (ondergewicht, overgewicht of goed gewicht), activiteit, natuurlijke aanleg en gezondheid. Het spreekt voor zich dat pups en jonge honden in de groei meer voeding nodig hebben dan wanneer ze volwassen (volgroeid) zijn. En dat een weinig actieve hond minder voeding nodig heeft dan een actieve hond is ook een logische zaak. De natuurlijke aanleg, het gewicht en de gezondheid van het dier is dan weer iets persoonlijk en is voor ieder dier afzonderlijk te bekijken.
De algemene richtlijnen zijn:
– Volwassen honden eten gemiddeld 2 tot 3% van hun gezonde lichaamsgewicht aan NRV per dag.
– Pups en opgroeiende honden eten gemiddeld 5 tot 10% van hun gezonde lichaamsgewicht aan NRV per dag. Pups van grote rassen eten eerder 5% van hun lichaamsgewicht en kleine rassen eerder 10%.
Deze algemene richtlijnen moeten beschouwd worden als een leidraad en in geen enkel geval als een verplichting. De boodschap voor de berekening van het menu is KIJK NAAR JE HOND en LAAT JE HOND JE RICHTLIJN ZIJN. Voor de beginner klinkt dit gezegde vaak wat vreemd, maar na een aantal weken NRV zal dit gezegde deel uitmaken van je dagelijkse gewoonten. In de wereld van NRV noemen we dit ook wel “voeren op het oog”.
Berekening van het dag- en weekrantsoen voor een volwassen hond
Het dag- en weekrantsoen zijn de hoeveelheid voedsel dat de hond per dag en week eet. Alvorens je een NRV menu voor je hond kan berekenen en samenstellen is het belangrijk het juiste dag- en weekrantsoen te berekenen.
We weten ondertussen dat een volwassen hond gemiddeld 2 tot 3% van zijn gezonde lichaamsgewicht aan NRV per dag eet. Maar hoe zetten we dit nu om naar een correct dag- en weekrantsoen?
Om te beginnen gaan we 2 belangrijke dingen moeten achterhalen:
- Het gezonde lichaamsgewicht van onze hond
- Het percentage (gemiddeld 2 tot 3%) NRV dat we onze hond gaan geven
Het gezonde lichaamsgewicht
Het eerste belangrijke gegeven van de berekening van het dag- en weekrantsoen is het gezonde lichaamsgewicht van onze hond. Er wordt helaas regelmatig de fout gemaakt om voor de berekening van het rantsoen gebruik te maken van het huidige gewicht van de hond. Dit is dus fout, niet iedere hond heeft het ideale gewicht! Als je uit gaat van het huidige lichaamsgewicht van de hond, dan zal een te magere hond te weinig eten krijgen en een te dikke hond te veel.
Als eerste moet je dus weten wat het gezonde of ideale lichaamsgewicht van je hond is. En vervolgens moet je evalueren waar je hond zich bevind ten opzichte van zijn gezonde lichaamsgewicht. Met andere woorden wil dit zeggen: heeft je hond het juiste gewicht, is hij te dik of is hij te mager?
Ook hier is de boodschap opnieuw KIJK NAAR JE HOND en LAAT JE HOND JE RICHTLIJN ZIJN, maar ook de dierenarts, de gedragstherapeut, de fokker en andere hondenkenners zullen kunnen helpen met het bepalen van het gezonde lichaamsgewicht. In het belang van je dier… Draag geen oogkleppen of oordoppen maar aanvaard ieders oordeel!
Heeft je hond een gezond lichaamsgewicht en hoeft er wat betreft zijn gewicht niets te veranderen? Dan kan je gebruik maken van zijn huidige lichaamsgewicht om zijn rantsoen te berekenen.
Is je hond te dik of te mager? Dan moet je gebruik maken van zijn streefgewicht (het gewicht dat hij moet krijgen) om zijn rantsoen te berekenen.
Het percentage NRV dat we onze hond gaan geven
De algemene richtlijn zegt: “Een volwassen hond eet gemiddeld 2 tot 3% van zijn gezonde lichaamsgewicht aan NRV per dag”. Volwassen honden dat onder deze 2% of boven deze 3% zitten is eerder uitzonderlijk. Natuurlijk op voorwaarde dat het menu berekend is op het juiste gezonde lichaamsgewicht.
Meestal wordt volgende regel toegepast om mee te starten:
– Weinig actieve honden 2%
– Gemiddeld actieve honden 2,5%
– Actieve honden 3%
Maar ook hier… Staar je niet blind op de percentages van de algemene richtlijnen, maar kijk naar je hond! Iedere hond is anders, een richtlijn is een mooie hulp om te starten maar in geen enkel geval een verplichte regel. Heb je een gemiddeld actieve hond die op 2,5% staat maar merk je dat de hond begint af te vallen of heb je de indruk dat hij behoefte heeft aan meer voeding? Schakel dan over naar een iets hoger percentage. Merk je dat een gemiddeld actieve hond op 2,5% te dik aan het worden is of minder voedsel nodig heeft? Schakel dan over op een lager percentage.
De berekening
Beantwoord onderstaande 2 vragen:
- Wat is het gezonde lichaamsgewicht van je hond (het gewicht dat je gaat gebruiken voor de berekening van zijn rantsoen)?
- Hoeveel NRV ga je de hond geven (gemiddeld 2 tot 3%)?
Dagrantsoen
Gezonde lichaamsgewicht (antwoord op vraag 1) : 100 x gemiddeld 2 tot 3 (antwoord op vraag 2)
Weekrantsoen
Een week bestaat nog steeds uit 7 dagen dus een weekrantsoen wordt als volgt berekend
Dagrantsoen x 7 = weekrantsoen
Voorbeelden
Voorbeeld 1
Hond van 40kg met een dagrantsoen van 2,5%
40kg:100×2,5=1kg of 1000gr (het dagrantsoen van deze hond is 1kg of 1000gr)
1Kgx7=7kg of 7000gr (het weekrantsoen van deze hond is 7kg of 7000gr)
Voorbeeld 2
Hond van 20kg met een dagrantsoen van 2%
20kg:100×2=0,4kg of 400gr (het dagrantsoen van deze hond is 0,4kg of 400gr)
0,4Kgx7=2,8kg of 2800gr (het weekrantsoen van deze hond is 2,8kg of 2800gr)
Voorbeeld 3
Hond van 15kg met een dagrantsoen van 3%
10kg:100×3=0,45kg of 450gr (het dagrantsoen van deze hond is 0,45kg of 450gr)
0,45Kgx7=3,15kg of 3150gr (het weekrantsoen van deze hond is 3,15kg of 3150gr)
De voedselfrequentie en het dag- en weekrantsoen toepassen
Binnen het natuurlijk rauw voeren zijn er verschillende gedachtegangen en meningen wat betreft de voedselfrequentie. Sommige mensen voeren 2 maal daags en andere 1 maal daags. Sommige mensen laten hun hond een dagje per week vasten en andere doen dit niet. En ook hier moet u als eigenaar vooral kijken naar uw hond en op basis daarvan beslissen wat en hoe u het doet. Wat voor de ene hond goed werkt kan voor de andere hond een verkeerde keuze zijn. Hieronder geef ik een aantal belangrijke aandachtspunten mee wat betreft de voedselfrequentie en het toepassen van het dag- en weekrantsoen.
Eigenlijk zijn er maar 2 belangrijke “regels” wat betreft het toepassen van het dag- en weekrantsoen. De hond moet per week zijn weekrantsoen krijgen en dit verdeel je over de week en over de dagen op een manier dat het best past bij je dier, zorg gewoon dat je hond wekelijks zijn aanbevolen weekrantsoen binnen krijgt. Je dient er echter wel rekening mee te houden dat een hond maximaal 8% van zijn lichaamsgewicht aan voedsel kan opnemen.
Vaak wordt van de daken geschreeuwd dat je een volwassen hond maar één maal daags mag voeren. Maar zoals al heel vaak gezegd is elke hond en elke situatie anders! Evalueer het dier en de situatie en kies aan de hand daarvan hoe je het dier gaat voeren. Wat je wel altijd in het achterhoofd moet houden is dat een hondenmaag pas na 24u leeg is, wanneer je twee maal daags voert dan geeft je de hond voedsel terwijl de maag nog niet leeg is en de hond zal ook nooit een volle maag kunnen ervaren. Dit kan tot probleemeters leiden, dus wanneer er sprake is van een probleemeter dan is het overschakelen naar één maal daags voeren zeker het proberen waard.
Honden die een maagtorsie hebben gehad of honden die hiervoor gevoelig zijn laat je niet vasten en voer je best twee maal daags. Deze honden hebben best nooit een lege maag en mogen zich niet helemaal vol eten!
Het is belangrijk een hond op verschillende tijdstippen te voeren. Wanneer een hond steeds op hetzelfde uur eten krijgt dan zal het spijsverteringsstelsel van de hond op deze tijdstippen sappen aanmaken omdat het verwacht eten te moeten verwerken. Wanneer het dier dan om een bepaalde reden geen eten mag krijgen of hij om een uitzonderlijke reden op een ander tijdstip eten krijgt, zal het spijsverteringsstelsel op het uur dat de voeding verwacht wordt toch de sappen aanmaken met nadelige gevolgen voor het dier zoals o.a. een geïrriteerde maagwand en braken. Door te voeren op onregelmatige tijdstippen leer je het lichaam dat het pas in actie moet schieten wanneer het voedsel krijgt.
[divider style=”clear”]
Hebt u nog vragen over Natuurlijke Rauwe voeding? Aarzel dan niet deze naar ons door te sturen! Dit kan via mail op info@dierinbalans.be. Wij zullen de vragen over NRV op regelmatige basis beantwoorden op ons blog.