Duurzame wormbestrijding – Aanvaardbaar en verantwoord met respect voor dier en natuur
Heel wat dieren worden nog steeds op regelmatige basis chemisch ontwormd met als doel het dier gezond te houden, een worminfectie te voorkomen en de veiligheid van mens en dier te waarborgen. Heel vaak is voorafgaand aan het ontwormen geen wormbesmetting aangetoond en krijgen de dieren chemische ontwormmiddelen toegediend als preventieve maatregel. Op deze manier worden nog steeds een groot deel van onze paarden, honden en katten gemiddeld 4 tot 6 maal per jaar preventief behandeld met een chemisch geneesmiddel terwijl er eigenlijk niets te genezen valt.
Als natuurlijk therapeut ben ik mij bewust dat niet alle problemen op een natuurlijke manier kunnen worden opgelost en dat het inzetten van de moderne chemische geneesmiddelen soms een noodzaak is. Maar het frequent toedienen van chemische geneesmiddelen aan onze dieren wanneer er niets te genezen valt is voor mij onverantwoord en onaanvaardbaar. Even onverantwoord is het zomaar stoppen met ontwormen en niets meer doen, want dit kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van zowel het dier als de mens.
Voor het welzijn van dier, mens en natuur moeten we onze dieren dus anders gaan ontwormen, we moeten ontwormen op een aanvaardbare en verantwoorde manier en het onnodig toedienen van chemische geneesmiddelen wanneer dit niet nodig is voorkomen. Dit kunnen we bereiken door aan duurzame wormbestrijding te gaan doen.
DE EFFECTEN VAN CHEMISCHE ONTWORMMIDDELEN
Over het effect van het onnodig toedienen van chemische ontwormmiddelen op het lichaam van het dier en op het milieu wordt duidelijk onvoldoende stilgestaan, nagedacht en aandacht besteed.
Meer en meer dieren hebben te maken met gezondheidsklachten die veroorzaakt worden door het veelvuldig toedienen van chemische ontwormmiddelen. Het gaat vaak over klachten die door de eigenaar niet meteen met het ontwormen in verband worden gebracht zoals huidproblemen, vachtproblemen en jeuk.
Alle chemische resten van de chemische ontwormmiddelen die uitgescheiden worden via de ontlasting komen in de natuur terecht en hebben een negatief effect op het bodemleven en daarmee ook op de natuurlijke voedselketen.
Er zijn ook steeds meer wormen die immuun worden voor de gangbare chemische ontwormmiddelen, men spreekt dan over resistentie. Dit betekent dat als we niets veranderen aan ons ontwormgedrag van onze dieren, er over een tijdje mogelijk geen enkel middel meer beschikbaar is om wormbesmettingen te lijf te gaan.
Dit zijn voldoende redenen om het gebruik van chemische ontwormmiddelen terug te dringen. De chemische ontwormmiddelen zijn geneesmiddelen en zijn bedoeld ter genezing en niet ter preventie, zet deze middelen enkel in wanneer het echt nodig is.
DUURZAME WORMBESTRIJDING
Duurzame wormbestrijding is aanvaardbaar en verantwoord aan wormbestrijding doen met respect voor dier en natuur.
Duurzame wormbestrijding is het gericht en doeltreffend opsporen en bestrijden van wormen door op regelmatige basis een mestonderzoek te laten uitvoeren. Op deze manier wordt het onnodig gebruik van chemische ontwormmiddelen teruggedrongen en er kan in geval van een wormbesmetting een veel gerichtere behandeling opgezet worden.
Duurzame wormbestrijding is zorgen voor een gezonde darmflora, een goede darmhygiëne, een zuiver lichaam en een goede weerstand. Dit kan met behulp van natuurlijke supplementen zoals o.a. kruiden, verm-x, Bio Chi, Bokashi en andere natuurlijke supplementen. Maar ook de voeding speelt hier een belangrijke rol.
Bij grazende dieren is ook weidebeheer een belangrijk gegeven binnen duurzame wormbestrijding.
MESTONDERZOEK
Bij een mestonderzoek wordt er een monster genomen van de mest of ontlasting van het dier, dit monster wordt vervolgens onderzocht in de dierenkliniek of bij het Veterinair Parasitologisch Laboratorium. Vervolgens wordt er een wormbestrijdingsadvies gegeven dat gebaseerd is op wormeitelling.
Veterinair Parasitologisch Laboratorium ‘Het Woud’ is het enige diergeneeskundig laboratorium in Nederland (ook toegankelijk voor Belgische klanten!) dat zich volledig gespecialiseerd heeft op de diagnostiek en de bestrijding van maagdarmwormen. Hun belangrijkste activiteit is het geven van wormbestrijdingsadviezen gebaseerd op wormeitellingen in de mest/ontlasting van uw dier(en). Zij richten zich op paarden, schapen, honden, katten en kippen omdat juist bij deze diersoorten de meeste problemen met parasieten voorkomen. Het laboratorium wordt geleid door dierenarts-parasitoloog Wicher Holland, één van de zeer weinig geregistreerde parasitologen in Nederland. Door grote parasitologische kennis en ervaring zijn zij in staat om wormbestrijdingsprogramma’s te ontwikkelen specifiek voor uw dieren en de omstandigheden waaronder zij gehouden worden!
Voor het laten uitvoeren van een mestonderzoek kunt u via hun site een wormcheckkit bestellen, waarin alle benodigdheden en instructies zitten voor het verzamelen van een mestmonster.
Het mestmonster kunt u vervolgens in de bijgevoegde voor-geadresseerde envelop, met de normale briefpost, naar het laboratorium terugsturen. U ontvangt ook een korte vragenlijst waarin gegevens worden gevraagd met betrekking tot uw dieren en de omstandigheden waaronder de dieren gehouden worden. Na ontvangst van de monsters en de ingevulde vragenlijst op het laboratorium, krijgt u binnen 2-3 werkdagen de resultaten en een wormbestrijdingsadvies per e-mail (of per post) thuis gestuurd.
Meer info www.wormbestrijding.nl
EEN GEZONDE DARMFLORA, GOEDE DARMHYGIËNE, ZUIVER LICHAAM EN GOEDE WEERSTAND
Het spijsverteringsstelsel van onze dieren wordt dagelijks blootgesteld aan grote uitdagingen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld slechte voedingsgewoonten (slecht te verteren voedsel, slecht afgestelde voeding, verkeerde voeding, geurstoffen, kleurstoffen, smaakstoffen, …), slechte waterkwaliteit, slechte leefgewoonten, stress, angsten, medicijnen, chemische stoffen, uitlaatgassen, vervuiling,…
Wanneer de darmflora van het dier verstoord is of het dier een vervuild lichaam heeft is het dier vatbaarder voor tal van aandoeningen en infecties, en dus ook vatbaarder voor een wormbesmetting.
Een goede weerstand (immuniteit) is samen met een zuiver lichaam, een goede darmhygiëne en een gezonde darmflora de basis voor een lichamelijk gezond dier. Een gezond dier is aanzienlijk minder aantrekkelijker voor parasieten, bacteriën, virussen en andere ziektekiemen. Een verlaagde weerstand kan heel wat oorzaken hebben maar de belangrijkste zijn ziekte, te hoge prestaties en inspanningen, slechte voedingsgewoonten (slecht te verteren voedsel, slecht afgestelde voeding, verkeerde voeding, geurstoffen, kleurstoffen, smaakstoffen, …), slechte waterkwaliteit, slechte leefgewoonten, stress, angsten, medicijnen, chemische stoffen, vervuiling,…
Net als in het geval van een verstoorde darmflora of een vervuild lichaam is het dier met een verlaagde weerstand vatbaarder voor tal van aandoeningen en infecties, en dus ook vatbaarder voor een wormbesmetting.
In ieder dier zijn inwendige parasieten aanwezig, deze vormen echter pas een probleem wanneer de balans in de darmen is verstoord en de weerstand van het dier is verzwakt. Wormen profiteren van deze ongunstige situatie en gaan zich extreem vermenigvuldigen met een ongezond hoge infectiedruk tot gevolg. De worminfectie heeft op haar beurt dan weer een negatief effect op de gezondheid van het dier. Op deze manier ontstaat er een vicieuze cirkel die vaak moeilijk te doorbreken is.
Met behulp van natuurlijke therapieën en supplementen is het mogelijk een gezonde darmflora, een goede darmhygiëne, een zuiver lichaam en een goede weerstand te creëren en te behouden.
FYTOTHERAPIE & AROMATHERAPIE
Fytotherapie (kruidentherapie) en aromatherapie zijn twee natuurlijke therapieën die, wanneer ze correct gebruikt worden, met succes kunnen ingezet worden om de gezondheid van het dier te bevorderen en te ondersteunen.
Beide therapieën zijn uitstekend inzetbaar als zuiverende therapie, en ter bevordering en behoud van een goede weerstand. Binnen de natuurlijke en holistische aanpak is dit de basis voor een lichamelijk gezond dier. Zoals reeds eerder gezegd is een gezond dier aanzienlijk minder aantrekkelijker voor parasieten, bacteriën, virussen en andere ziektekiemen.
Binnen de fytotherapie zijn er ook een aantal kruiden die de darmflora ten goede komen en die van oudsher gebruikt werden als wormdrijvend middel. Deze kruiden zijn uiteraard geweldige kruiden om te gebruiken binnen de duurzame wormbestrijding. Wanneer er wormdrijvende kruiden gebruikt worden dan laat u het mestonderzoek best 21 dagen de laatste kuurdag uitvoeren.
Wilt u graag meer weten over deze aspecten van de fyto- en aromatherapie dan kunt u steeds terecht in één van onze cursussen waar deze onderwerpen ruim aan bod komen.
VERM-X
Verm-X is een speciaal ontwikkeld kruidensupplement voor dieren dat op een natuurlijke manier bijdraagt aan het verzorgen en optimaal in conditie houden van de darmen. Dieren in hun natuurlijke leefomgeving krijgen door een grote variatie aan voeding precies de juiste samenstelling van kruiden binnen. Zij doen als het ware aan zelfmedicatie. Verm-X is gebaseerd op deze manier van zelfmedicatie op basis van voedselkeuze.

BIO-BOKASHI & BIO-CHI
Bio-bokashi is een probiotisch aanvullend supplement. Vrij van synthetische ingrediënten, additieven, conserveermiddelen, GMO producten. Het bevat actieve micro-organismen voor een gezonde darmflora en een goed functionerend immuunsysteem.
Bio-Chi is een bijzonder product gemaakt van grondstoffen die afkomstig zijn van de biologische en biologisch-dynamische teelt. Hierdoor is Bio-Chi zeer rijk aan omega 3-6-9, natuurlijke vitaminen en mineralen. Deze zijn volledig organisch gebonden aan de grondstoffen en kunnen dus zeer goed opgenomen worden. Het is een zeer krachtig product, de kruiden en specerijen prikkelen het lichaam (organen) en hebben tevens een anti-parasitaire werking in het darmbereik. Maar we willen het geen natuurlijk ontwormmiddel noemen omdat de uiteindelijke weerstand tegen wormen een combinatie is van kruiden en een gezond maag/darm milieu.